Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Magnus Sjöbleke Kållar in en stenkurs i Bohuslän

2020-07-28 av Magnus Sjöbleke

Johan Ahlström vill lära sig ett nytt material och vill utforska den konstnärliga kontexten i Gerlesborg/Bohuslän

Göteborg Non Stop besöker Bottna och möter  konstnärerna Johan Ahlström och Ania Pauser som går stenkursen på KKV Bohuslän) .

I Bottnafjordens innersta vik ser jag några några röda byggnader och några brant stupande berg.

Emelie Flygare- Carlén beskrev denna trakt i Ett köpmanshus i skärgården. Flygare Carlén vistades i det köpmanshuset på Råholmen som än idag står kvar intill nuvarande Gerlesborgsskolan. Det är privat område och avspärrat för allmänheten men kulturhistoriskt intressant eftersom hamnen, vid den tid som romanen skildrar, på grund av läget blev norra Bohusläns största handelsplats.

Sillen som kom in mot kusten i stora stim vid 1500-talet och därefter, saltades och exporterades. Kustsamhällena uppstod på den tiden. Därefter fick graniten liknande betydelse för trakten.

Familjen Gerle idkade handel strax i närheten men 1951 lades handelsverksamheten ned. 

1944 startade Arne Isacsson Gerlesborgsskolan och använde namnet. Han kom cyklande längs kusten och som tyckte att platsen var idealiskt för måleri.

Skolan med kringliggande verksamhet utgör idag ett kulturcentrum. Några hundra meter bort från densamma ligger Gerlesborgsskolans konsthall och Konstnärernas kollektivverkstad (KKV) där Johan Ahlström går stenkursen.

En välkomstkommitté som består av flickvännen Louise, dottern Elna och hunden Thelma möter upp. De är glada och entusiastiska. Det är festligt och roligt att arbeta med graniten i den fina miljön.

Johans hund Elna blir exalterad när husse kommer oss till mötes.

Med både en BA i Fine Arts från Bildkonstakademin i Helsingfors och en BA i Arkitektur från LTH så ser Johan möjligheten att lära sig bearbeta sten på olika sätt med utgångspunkt från traditionella handverktyg, luft och elverktyg. Att forma, slipa, polera, såga, borra klyva mm, i den uttrycksfulla bohusgraniten. Och inte minst att arbeta på ett säkert sätt med rätt skyddsutrustning och med verktygsvård. Ivan Stüffe är kursledare.

Våren 2018 var Johan Ahlström i orten Oronsko i centrala Polen artist in rscidence. Det innebar ett konstnärligt uppsving för Johan Ahlström. Med efterföljande utställning på Hamnmagasinet i Varberg och en hel del annan verksamhet, bl.a på Teckningsmuseet i Laholm.

På kursen tillhandahålls traditionella handverktyg, luft och elverktyg och skyddskläder samt övningssten.

Varje kursdeltagare får en egen avdelad nisch med tak och särskilda verktyg som används för att bearbeta graniten. Johan arbetar med en säl. Han tar upp och håller den i famnen.

Ivan Stüffe och Christer Olsson är kursledare.

Anias skulptur är mycket gullig, som en pikachu eller ett mjukdjur: Hantverket är noggrannt och har tydliga texturer.

På kursen går även Ania Pauser. Ania gör en stenversion av en, sedan innan, färdig figur i stengodslera. Ania har en master med inriktning på keramik från HDK. Här på kursen kan Ania Pauser bredda sitt konstnärskap genom att lära sig att arbeta med bohusgranit.

-Den här skulpturen kan komma att ingå i en utsmyckning för Katrineholms kommun.

Det är ännu inte fastlagt vilka tekniker som Ania kommer att använda till den så det är bra att prova i bohusgranit.

 Ania Pauser har också en BA från Carl Malmstensskolan.

Pauser arbetar också med kläddesign. Det kan vara därför som texturen är väldigt fin, alltså stenens yta som bearbetas med verktygen. Tygernas texturer och mönster återkommer fast i ett annat material. 

Skulpturen påminner om mjukdjur eller om en Pokémonfigur.

Göteborg Non Stop återvänder en timma senare för det behövdes lunch. 

Anias pillemariska figur görs efter en förlaga av stengods.

Då hade det hänt mycket (se foto) så det hade varit kul att se hur resultatet blev när det blev helt klart.

Förhoppningsvis kommer ett särskilt reportage om Ania Pauser senare. .

Här kommer några frågor till Johan Ahlström,

-har du ett syfte eller mål att få ut av stenkursen?

-Syftet är att lära sig ett nytt material och att utforska den konstnärliga kontexten i Gerlesborg/Bohuslän.

-Känner du på tekniker och material, eller har du något som du specifikt vill skulptera redan nu?

– Jag försöker vara närvarande i materialet och tekniken i första hand.

-Är det roligt?

-Jätteroligt och spännande, både att arbeta med ett nytt material och att ta del av kunskaper och historian kring stenhuggning.

-Har stenhuggaren sagt något bra/vad heter hen?

– Han heter Christer: Han yttrar en del visdomsord men framför allt förmedlar han lärdomar utifrån sin 30-åriga stenhuggarerfarenhet genom att visa hur verktygen används bäst.

-Vill du fortsätta arbeta med sten efter grundkursen?

-Absolut

-Ska du i så fall göra det på KKV Bohuslän?

-Ja. Jag tänker ansöka om medlemskap på KKV.

För historiken:

(Källa Populär historia 6/2002 Jacob Wiberg och från Wikipedia)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...