Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

VIDEO I MAJORNA

2020-09-13 av Magnus Sjöbleke

Hej Magnus, vad tror du om ungefär den här looken?

Simulerad 16mm film, frågar Patrik Lager.

 • Jag testade en app som simulerar 16 mm film, tänkte man kunde använda den när vi filmar kanske?

Säger Patrik Lager. Ja, svarar jag, utan att tveka.

Betongkällartrappa, något som Ruth hade själv.

En sommarkväll i slutet av augusti agerade alltså jag själv genom att promenera runt i majorna utklädd till en personlighet som jag kommer att använda mig av på en utställning på Helmut space i Leipzig som går av stapeln 23 oktober denna höst.

Patrik Lager, bakom kameran, pratade redan 2015 om att supporta med video om det behövdes. Jag kan själv video men eftersom Patrik Lager är mycket rutinerad i hantverket med bl.a. popvideos åt musiker som Den Stora Vilan, Slowgold,, Movements, Agusa, Doom Duo, truls Mörk och Gorilla Bombs i bagaget och Per Andersson (scripta, alltiallo och språkförmedlare) ute i majorna och hade videoinspelning.

Det blir en utställning i Leipzig på Helmut Space i oktober.

Jag hade tänkt att själv filma men jag upptäcker under sommaren att tiden blir knapp. Det beror på att jag trodde att utställningen blev inställd p.g.a. Corona. Men curatorn i Tyskland hör av sig i juli och då är det bara tre månaders spelrum.

Jag förhåller mig till Ruth i min utställning som heter Yet Another Gloomy Day With You. Ruth är ett alter ego som symboliserar stadskultur och som tar sin inspiration från min egen mormor som hette Ruth och som hade affär vid Mariaplan, i Majorna, fram till 60-talets början.

Ruth var född vid Bangatan och hade Majorna som sin särskilda älsklingsplats. Ruth fascinerade och inspirerade mig och andra. Hon passade mig som barn. Det var mycket roligt.

 • Hon var tuff och driven och inspirerade både mig och alla i släkten med sitt anarkistiska sätt.

Som kvinna var hon även självständig. Köpte sitt eget hus och fick anställning redan strax efter 1909, då fotot, som jag har tagit inspiration från, visar min mormor, som 19-åring.

Karaktären jag spelar är inte Ruth exakt utan mer en symbol för hur stadens kultur kan vara och hur en inspirerande person borde vara, som Ruth kort sagt.

Efter hand har jag tagit ut svängarna och mer intresserat mig för en person som går den väg den personen vill och inte gör som andra vill. Det handlar om Hamnstäderna, dit ny musik och annan utveckling kommer i ett tidigt skede.

Jag hittade post-punken på 80-talet i Göteborg, den här staden och på radio mm.

Vi skickade in en Kassett med vårt band Fisköga till Jonas Almquist i Radioprogrammet Ny Våg.

Alla skrek i rummet när vi hade samlats för att lyssna på programmet.

”Vi har fått en kassett en grupp som heter Fisköga”

Bosse Löthén presenterade ny våg ihop med Jonas Almquist (Också sångare i Leather Nun).

Löthén lät utforskande och lite knarrig på rösten. Jag själv inledde med elfiol, vi var helnöjda.

Samtidigt existerade ett annat band som hette Fysisk Fostran i Stenungsund. De skickade också en kassett till samma Radioprogram.

En av medlemmarna hette och heter Patrik Lager.

Det är honom jag ska göra videon ihop med.

Vi går in på en tvärgata.

 • Gänget där kommer att kommentera dig, säger Per Andersson som också assisterar med småsaker som att bedöma bild vyer och att vara en slags kommunikativ länk mellan mig och Patrik.

Per gör en vridning av mot en långbänk vid Vagnhallen spårvagnshållplats på vilken sitter en rad av inbodda Göteborgsmän.

 • Och är ljuset bättre här vid sidogatan, säger jag.
 • Jag kommer att röra mig i sidled och undrar om du kan stå här, huset blir i förkortning och man ser inget av fönstren, och väggen är för ljus dessutom, säger jag.
 • Magnus menar kameran blir överexponerad och att man behöver se väggen från sidan, översätter Per.

Patrik ser både koncentrerad, fokuserad och lite konfunderad ut.

Alter egot Ruth träder fram under videoinspelningens inverkan.

Rock-video-estetik från 80-talet och som egentligen går tillbaks till 60-talets TV-shower som nu kommer fram som aha-upplevelser. Roger McGuinns frisyr och Brian Jones glasögon. Hatt och stort hår känns swinging London på 60-talet.

Patrik Lager gillar filmen Dig som handlar om vänskapen mellan banden The Dandy Warhols och The Brian Jonestown Massacre, han fattar referensen direkt.

Det gör Per Andersson också.

Jag gillar The Dandy Warhols. Patrik börjar prata om The Brian Jonestown Massacre. Han är en pop-samlare.

Per har snappat att det handlar om 80-tal. Eftersom det inte kan vara fel så ger jag ett godkännande till den bedömningen och därmed så får vi rätt Vibe i den här Video-inspelningen.

Jag rör mig i en tunnel-liknande ingång till en bakgård och nedför trappor, hoppar hage, går förbi grafitti och sätter mig vid otaliga vita trädgårdsmöbler i Majornas bakgårdar. Att vara skådespelare öppnar portarna till rörelsefriheten.

 Det är Dr Caligari , säger Patrik.

-Stämmer, säger jag.

Mina instruktioner är att ”Film från Weimar-perioden, kombinerad med rock-video-estetik från 1980-talet och allmän Jugend-estetik från 1900-talets början” är vad som gäller och The Pretty Things fotografier från bakgårdar i London.

Phil May i Pretty Things gick bort i våras. Bandet är en stor inspiration för mig, både som konst och musikaliskt.

 • Jag var på deras avskedskonsert på Musikens hus förra året, säger Patrik.

Patrik missar sällan något bra. Själv håller jag mig i kragen för att inte brista i gråt. Jag upptäckte själv att de spelade i Göteborg nyligen ett år efter. Får trösta mig med att jag var med på konserten på Dojan 1987 där alla klassiker spelades med alla originalmedlemmar från 1969 och framåt. (Bandet bildades 1964 och konstellationen ändrades vid tiden för Lp:n Parachute).

 • De var ofta på bakgårdar och hade med sig trummor och satt uppe i de öppna fönstren, säger jag.
 • Skip Alan plockade av cymbalen och kröp runt och spelade på den med en scarf. Cool.
 • Jag är inspirerad av det.
 • Det får gärna framkomma.

Det gjorde det.

Starkt symboliskt är dessutom att Pretty Things spelade just i majorna på sin avskedsturné.

Öppna fönster fanns också i majorna. Det ser bra ut på bilder och det är klassiskt.

Inspelningen av videon blir alltså en del i Utställningen Yet another Gloomy Day With You i Leipzig som kommer upp senare i oktober.

En utställning om stadskultur, om positiva hitta-sig-själv genom att spegla sig mot andra- viktiga saker. Jag kommer att referera till 1900-talets industrialism och utveckling mot modernitet och medialitet, samt använder ikoniska uttryck som jag hittar i pop-kultur med utgångspunkt från ett fotografi från 1909, fotograferat med en Kodak lådkamera, den första modellen med rullbar film, (mod 1). Min morfar ägde en sådan.

Först senare, när jag ser Pers foton från inspelningen. så ser jag vad Patrik menade. Jag är stel i ryggen och rör mig insekts-liknande. Det är ullrocken av längre dam-modell som är väl snäv över axlarna. Det gör att axlar och bröstkorg trycks samman så att rygg och bröstkorg skjuter ut över en mager gestalt och att håret är fyrkantigt och att hatten ligger ovanpå det samt att glasögonen blir hypnos-liknande.

Japansk eller Koreansk skräcktant får jag reda på då snap-shot-bilderna visats på socialt medium. I medföljande länken får jag reda på att asiatisk skräck har varit ett tryggt tillhåll att fly till efter att den amerikanska skräckfilmsindustrin fallit i onåd.

Patrik Lager spelade i bandet Fysisk Fostran och diverse andra lösa konstellationer, men främst Fysisk Fostran, på 1980-talet, säger Patrik Lager.

Per Andersson spelade mest i några hobbyprojekt som inte gjorde något väsen av sig. Jag själv spelade i Förtvivlans Träsk, Friends of Mr Winston Smith och  Judas Walked Behind Me.

Vi går iväg mot Jaegerdorffsplatsen och hoppar på 9:ans vagn. Jag och Patrik hoppar strax av för att ladda över filerna. Vi säger Adjö till Per Andersson, som åker vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.