Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Toothpaste gardener

2020-09-15 av Magnus Sjöbleke

Ny låt och video

Magnus recenserar egen video med låten Gothic Tower.

Lyrics: Magnus Sjöbleke

Instruments: Magnus Sjöbleke

Video: Magnus Sjöbleke

Band: Toothpaste Gardener

Jag ville att sången skulle vara i en hög tonart och det skulle ”hängas” på tonerna – det gav ett osäkert intryck och det ville jag ha.

Det finns en strävan efter att beskriva att vi lever i en osäker värld.

Ett betonghus och en dekal på gitarren skymtar i videon – en faktor som anknyter till estetik kring MTV.

referenser till sent 80-tal som My Bloody Valentine och Lush finns med.

”I centrala stan tittar jag ibland ut mot ett ödsligt kyrktorn”

Kyrktornet har en lysande urtavla som står i kontrast mot den kolsvarta himlen. Tidsskivan avtecknar sig ofta mot en ödesmättad himmel.

Urtavlan refererar till Salvador Dalis Minnets envishet. Urtavlan återkommer i videon, men då som en urtavla som fanns där hemma.

Johnny Thunders sjöng i Heartbreakers och inte bara jag, utan kanske också Jonathan Richman i Jonathan Richman and the Modern Lovers kan ha tagit intryck och velat sjunga på ett liknande sätt. ( i låtarna Pablo Picasso och Roadrunner – med väldigt häftigt orgelsound). Och In Cold Blood med Johnny Thunders. Jag ville använda ett sätt att sjunga som inte gör anspråk på ett skolat sätt. 

Gitarrens plonka-ljud refererar till Roger McGuinn i The Byrds, Pink Floyd´s Syd Barrett, Jimmy Page (under Yardbirdstiden), och den epoken.

Att titta i kameran att använda åkningar gav den rock-ikonografiska prägeln.

Men det blir ändå i det vanliga mellanregistret för sången nästa gång. Eller någon annan kanske sjunger.

Gothic Tower är Toothpaste gardeners andra video på Youtube och blir något av en provverksamhet.

Låten finns på Soundcloud också men recensionen fokuserar på Youtube-släppet – som man brukar kalla det. Eller Ko-släppet!!.

Det var tidig vår när filmen filmades. Låten spelades samtidigt in och träden började blomma.

Egentligen skulle en annan bildsekvens ha varit med – Toothpaste vid ett fantastiskt träd täckt av vita blommor. En granne skulle fånga det men filmade så konstigt så bilderna kunde inte användas.

Toothpaste Gardener dök upp under några scenkvällar med varierat utbud som jag arrangerade för cirka ett år sedan. Då medverkade även Austerity & The Heart.

Texten hörs ganska dåligt i videon. Jag vill ha det så men kanske gör det annorlunda senare.

Kommentarer på Toothpaste gardener

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-09-19

  Jag är ute på turné nu med Donnan, som alla redan vet. Nu ligger jag i sängen hos Jenny i Uddevalla, Donnan har precis vaknat och klagar på att det saknas luft i rummet. Igår spelade vi här på KONTORET, pärlan mitt i Uddevalla city, som att komma tillbaka…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-10-10

Det var högt i tak på lilla Bengans kafé Fyren i lördags. Två band spelade, bra! men vadå? Det började med ett band som spelade elektronisk musik. KROPPEN. Är detta bara oljud? Kanske inte! Bara en för liten lokal för denna eminenta trio med Isak Eldh i spetsen. Det var…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...